Manifest AVALEM de l’Encontre de Dones Directores de Museus

EncontreDonesAVALEM2018face_cab

 

Manifest AVALEM de l’Encontre de Dones Directores de Museus

València 2018

El 8 de setembre de 2018 es reuneixen a Las Naves (Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València) més de cent participants en l’Encontre de Dones Directores de Museus.

Activitat organitzada per AVALEM, Associació Valenciana d’Educadors en Museus i Patrimonis, compta amb la col·laboració de CREARI Grup de Recerca en Pedagogies Culturals de la Universitat de València.

Entre les participants a l’Encontre hi ha Margarida Sala (directora del Museu d’Història de Catalunya, Barcelona), Sara Blanes (directora del Museu de Ceràmica de Manises), Margarita Belinchón (directora del Museu de Ciències Naturals de València), Sílvia Planas (directora del Museu d’Història de Girona), Marisa Suárez (MAMT Pedagògic, Tarragona), Paloma Tudela (MiniTEA, TEA Tenerife), Pilar Tébar (Presidenta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art AVCA), Helena Bonet Rosado (directora del Museu de Prehistòria de València), Tere Artero (Servei Educatiu Museu de Ceràmica de l’Alcora), Maria Pilar Luna Pérez (directora del Museu de l’Artista Faller, València), Gemma Gil Tellols (Regidoria de Joventut i Participació Ciutadana de Vila-real), així com representants de diferents museus i associacions.

  

Manifest AVALEM de l’Encontre de Dones Directores de Museus

 • És necessari fer una revisió general dels continguts dels museus des de la perspectiva de gènere.
 • Cal crear grups de treball per analitzar els continguts dels museus i centres d’art, com ara el grup de treball Museus i Gènere.
 • La mirada de gènere des del museu ha de ser transversal a tots els continguts, no puntual. Tenir una visió feminista des del museu va més enllà de fer una exposició sobre artistes dones o celebrar el 8 de març.
 • Els museus han de representar la pluralitat de la societat, no només a una part, per tal de fomentar una societat més igualitària.
 • Amb els diners públics no es pot sostenir una societat desigual.
 • No es corresponen els contractes amb les funcions. Moltes de les directores de museus no consten oficialment com a tals, sinó que en els seus contractes laborals consten com tècnics. Els seus antecessors masculins en els seus contractes laborals sí que constaven com a directors.
 • Una bona part de directores de museus tenen un sou inferior als directors de museus masculins.
 • La proporció de directores de museus és inferior a la de directors. Encara sorprèn a la societat quan hi ha un nomenament d’una dona directora.
 • A les institucions culturals sol haver més nombre de treballadores que de treballadors. No obstant això els lloc de gerència, en la gran majoria són ocupats per homes.
 • No és representatiu el nombre d’exposicions d’artistes dones amb el nombre de dones creadores. Continuen sent molt més grans les exposicions d’artistes homes que d’artistes dones.
 • Cal que hi hagi referents femenins en els continguts dels museus perquè les dones es sentin identificades en els discursos dels museus.
 • És fonamental que s’apliquen polítiques d’igualtat per aconseguir una societat més igualitària.
 • Hauria d’haver paritat en els tribunals de contractació dels museus.
 • Per aconseguir millorar hem de canviar el llenguatge utilitzat i els relats

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s